Mitä on Aikido?

Aikido on vanhaan japanilaiseen samurai-perinteeseen nojautuva traditio. Se sisältää mm. aseettomia (taijutsu) ja aseellisia tekniikoita kuten aikijo (sauvatekniikat) ja aikiken (miekkatekniikat) sekä kulttuuritietoa.

Aikido sopii kaiken ikäisille ja kokoisille ihmisille. Aikidon tekniikka perustuu vastustajan voiman hyväksikäyttöön, tasapainon horjuttamiseen ja pyöreään, spiraalinomaiseen liikkeeseen.

Lajin historiasta

Lajin perustaja oli Morihei Ueshiba (1883-1969) ja laji on siirtynyt nykyaikana isältä pojalle Japanissa Ueshiban suvussa. Aikidon nykyinen päämies Moriteru Ueshiba-sensei, on järjestyksessä 3. päämies lajissa suoraan alenevassa polvessa. Nykyinen aikido organisaatio Japanissa on perustettu 1948.

Suomeen laji saapui Ichimura-sensein toimesta vuonna 1970.

Aikidolinja Budoviikingeissä

Aikidon harjoittelumme pohjana on Morihei Ueshiban filosofia siten kuin 2. doshu Kisshomaru Ueshiba on sitä selventänyt.

Aikidon pääopettajamme on Jukka Helminen – Aikido shihan 7. dan (Aikikai).

Budoviikingeillä on suorat kontaktit Japaniin Kobayashi Dojolle ja Igarashi Dojoille ja seuraamme näiden kahden opettajan Yasuo Kobayashin (Aikikai aikido shihan 8.dan) ja Kazuo Igarashin (Aikikai aikido shihan 8.dan) linjaa. Budoviikinkien aikido-ohjaajat ovat käyneet pitkään kummankin sensein henkilökohtaisessa opissa Japanissa. Jukka Helminen, Budoviikinkien pääohjaaja vieraili ensimmäisen kerran Japanissa vuonna 1989 kuukauden mittaisella harjoitusmatkallaan ja tuoreempana treenireissuna Jenny Tervakari vietti kolme kuukautta japanissa keväällä 2012. Jennyn harjoittelumatkoista voi lukea enemmän blogitekstien muodossa.

Kaiso

 

Aikidon perustaja Morihei Ueshiba (1883 – 1969) kehitti aikidon väkivallattomaksi budolajiksi, joka perustuu hyökkäyksen vastaanottamiseen vastustajaa vahingoittamatta.

Nidai Doshu

Kisshomaru Ueshiba (1921 – 1999) toimi isänsä jälkeen lajin päämiehenä kuolemaansa saakka 14.1.1999.

Sandai Doshu 

Moriteru Ueshiba (s. 1951) valittiin aikidon nykyiseksi päämieheksi 18.1.1999.